lørdag den 29. april 2017

Vanens magt, væk med dårlige vaner.

Hvor hurtigt får man nye vaner. Nogen siger efter 3 uger med intens opmærksomhed, så har man en ny vane/rutine.
Som ergoterapeut arbejder vi meget med vaner. Hvis den ene hånd er i gips/bandage i 3-6 uger afhængig af skaden, så har man været tvunget til at gøre hverdagens bevægelser på en ny måde, for at "overleve". Det som så er vanskeligt når bandagen er taget af, er at få hånden til at virke som den gjorde før. Det kræver stor opmærksomhed, og intens træning. Man har i bandagerings perioden "aflært" at bruge hånden i normalt bevægemønster, og denne "aflæring" skal genindlæres. Nogle er bedre til det end andre. Det som vi som ergoterapeuter er meget opmærksomme på er, at hverdagens bevægelser, og at de udføres så normalt som muligt, idet leddene i kroppen er bygget på en speciel måde og musklerne arbejder i sammenhæng med dette.
Så for at slide mindst muligt på kroppen, er det vigtigt at gøre tingene så "normalt" som muligt. Derfor er det vigtigt, at vi efter en skade, prøver at bruge kroppen så normalt som overhovedet muligt.
Vaner og især dårlige vaner indkodes desværre også hurtigt. Er vores arbejdsplads dårligt indrettet ergonomisk, indretter vi os desværre hurtigt efter det, og får en vane med at sidde dårligt og gøre uhensigtsmæssige ting, for det er måske nemmere end at ændre på forholdene. For nyligt var jeg på arbejdspladsbesøg i en kantine. Midt på gulvet stod et bord med tallerkener m.m. Maden stod i varmeskab, modsat disken, og folk gik hele tiden rundt om det bord med tallerkener fra disk til mad. Mange skridt kunne have været undgået med en bedre indretning (og det var en af grundene til at jeg var der). Men som medarbejder ser man ofte ikke det uhensigtsmæssige, fordi tiden måske ikke er til det. Derfor er det godt at få "nye" øjne på en arbejdsplads omkring indretning.
Rigtig mange kroniske patienter f.eks. gigt patienter har brug for at ændre bevægemønstre og vaner til mere hensigtsmæssige metoder for at kunne skåne led og undgå smerter. Der findes rigtig mange hjælpemidler til det, men nogen gange er det også vigtigt bare af bruge f.eks. 2 hænder til at løfte en kaffekande, fremfor med en hånd. Eller når vi hælder vand fra kartoflerne, så istedet have kartoflerne i et net og løfte nettet, frem for at vride i håndleddene (se nedenfor)
Det er vigtigt at ændre på dårlige vaner, så kroppen kan bruge energi på gode bevægelser og energien og muskelarbejdet rationaliseres så der er energi til alt det sjove også. Men at ændre vaner kræver omtanke og stor opmærksomhed, og en masse energi, indtil den nye metode er blevet til en god vane. Så tænk dine bevægelser igennem, få evt. hjælp af en terapeut, og få mere energi i hverdagen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar