tirsdag den 15. december 2015

Kompression

 Om kompression

En af de muligheder vi har som terapeuter for at påvirke kroppen er kompression. Vi kan bruge det til mange former for terapi og i mange forskellige forbindelser.
•Ved ødem - akut og subakut
•Lymfødem
•Ved arvævsbehandling
•Brandsår
•Gigt
•Hypersensibilitet
•Proprioceptiv behandling
•Efter kosmetiske operationer
Som terapeut vil vi meget gerne kunne dokumentere den behandling vi foretager, og derfor er det
vigtigt at vide noget om kompressionsklasser. Kompression måles i mmHg (millimeter kviksølv) og niveauerne er opdelt i 4 klasser. Disse klasser er internationalt godkendt, og klasserne anvendes
til opdeling af tryk.
Klasse 1 Let 13-23 mmHg benyttes til nye brandsår og til tilvænning til bandage
Klasse 2 Moderat 24-33 mmHg bruges til bla. Arvævsbehandling og kompressionsbehandling ved ødem
Klasse 3 Kraftig 35-47 mmHg

3 og sjældent 4 benyttes ved brandsårsbe-handling i det sene forløb
Klasse 4 Meget kraftig
Ø50 mmHg

Som terapeut anvender vi primært klasse 1 og 2

Hvornår vælges kompression efter operation/skade

Kompression anlægges umiddelbart efter en operation eller skade. Når vi så som terapeuter efterfølgende møder patienten, er det vigtigt at vurdere ødemet, og om det er noget patienten selv kan deltage i at fjerne eller om det vil være en fordel at sætte speed under processen med at fjerne ødemet. Det er vigtigt, at huske, at ødem efter kort tid kan omdannes til bindevæv og denne proces er irreversibel. Så jo før ødemet fjernes, des bedre chancer har patienten for at undgå bindevævsdannelse.
Man kan fjerne ødem på mange måder - f.eks. aktive øvelser, massage, kinesio-taping og kompression.
Kompressionen kan gøres v.h.a. beklædning eller cirkulær behandling med f.eks. Catell Wrap. Beklædning er nemmest at gøre for patienten selv, og vi kan anbefale ødemhandsker/ærmer/strømper eller fingerstrømper (produkter fra Lymed og Catell). Alle nævnte produkter findes i standardstørrelser. Se eksempler nedenfor og ring for information. Vi har ødemhandsker i kompressionsklasse 1 og 2 som standard, og har du brug for en individuel løsning har vi også mulighed for det.

Arvæv

Ved arvævsbehandling f.eks. efter operation eller brandsår anvendes kompression for at retningsstyre det nye væv. Og samtidig hindre dannelse af forhøjet arvæv. Ved brandsår vil man samtidig hindre en sammentrækning af vævet, og dermed hindre udvikling af nedsat bevægelighed af led.

Kompression og gigt

Hos gigtpatienten vil man opleve begrænset ødem af led og dermed mindre stivhed, hvis man anvender kompressionshandsker. Det anbefales at gigtpatienter sover med en let kompression, og det vil betyde at morgenstivhed er mindre og dermed vil start på dagen blive lettere.

Hypersensibilitet

Hos personer med hypersensibilitet vil en let kompression i form af beklædning på området, virke som et ekstra lag hud, og dermed dæmpe den sensoriske oplevelse.
Mange CRPS patienter har stor gavn af kompressionsbeklædning på den ramte ekstremitet, da de sensoriske input dæmpes, og aktivitet bliver meget lettere, og opleves ikke så smertefuldt.

Proprioception og kompression

Kompression påvirker
–Det proprioceptive system
–Det taktile system
–Det vestibulære system
Og kan være med til at påvirke:
–Stillingssans
–Koordination
–Muskeltræthed
–Uro i kroppen
–Stabilisere led
–Stimulere muskler til øget funktion.
–Samt dæmpe ukoordinerede bevægelser
 

Lymfødem eller langvarig ødembehandling

Ved varig eller langvarig behandling for ødem, kræver en vedvarende og stabil behandling med kompression. Den mest effektive og nemmeste behandling for patienten er beklædning, hvor den rette kompression er indlagt og tilpasset. Ofte er det nødvendigt med individuel opmåling og tilpasning. Vi har et tæt samarbejde med Lymed OY i Finland som har slidstærke materialer og stor erfaring i fremstilling af disse produkter. Kontakt os om yderligere information om dette.
 
Se produkter i relation til kompression på  http://kcpedersen.dk/category/kompressionsbeklaedning-og-oedemhandsker-47/

1 kommentar:

  1. Hej Kirsten.
    Når jeg ser håndpatienter med ødem ville jeg ønske at jeg vidste mere om hvordan man manuelt masserer ødemet væk. Har du en lille video eller noget brugbart litteratur om den manuelle tilgang?
    Venlig hilsen Anne

    SvarSlet