søndag den 25. juni 2017

Har du en håndskade og er hånd/fingre hævet, vil du opleve at vi håndterapeuter fokuserer først og fremmets på hævelsen.

Hævelse (ødem) er vores første udfordring når vi modtaget en ny patient. Ødemet vil være begrænsende for bevægelighed, og dermed begrænse træning. Derfor det det vigtigt at få begrænset det.

Ødemet fjernes på flere måder, alt afhængig af hvor længe det har stået på.
- Først er fremmest er det vigtigt at lave pumpeøvelser med hånd (og albue) over hjertehøjde. Altså åbne og lukke hånden mange gange. Det vil fjerne en del hævelse.
- Herefter kan det blive nødvendig at have en handske på som presser hævelsen (en ødemhandske). Disse handsker findes i forskellige styrker af tryk, og der er det vigtigt at følge din terapeuts anvisning.
- Det kan være vigtigt at få lejret hånden korrekt om natten, så den ikke hænger ud over siden af sengen, men gerne ligger lidt højt og så man ikke lukker af for blodomløbet.


Det er vigtigt at du IKKE sænker hånden ned i varmt vand for at bedre den. Varmen vil få hånden til at hæve mere. I nogle tilfælde kan man dog godt bruge varmt vand, men så skal man samtidig pumpe omkring f.eks en svamp, så hævelsen ikke får lov til at udvikle sig.

Er din hånd hævet er det vigtig at få hjælp af en terapeut. Hævelse skal væk så hurtigt som muligt. Hvis ikke, kan man efter et stykke tid risikere at væsken omdannes til bindevæv, og så kan det ikke omme væk.

Så hvis du har en hævet hånd, så find en terapeut som hurtigt kan hjælpe dig med at få hævelsen væk. Det er vigtigt for håndens funktionsevne i fremtiden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar